Co lubią turyści z naszej kuchni?

Estimated read time 2 min read

Wielu turystów, którzy ochoczo przyjeżdżają do naszego kraju na wakacje albo na wycieczki, bardzo chwali sobie potrawy oferowane w restauracjach oraz pubach. Uważają, że kuchnia polska jest jedną z najbogatszych na całym świecie, nie trudno się z tym zgodzić.

Nasze potrawy są bardzo rozmaite i wywodzą się z wielu różnych kuchni, wpływ na to miała historia Polski oraz sytuacja gospodarcza. Wiele regionów ma swoje unikalne potrawy, podróżując po kraju możemy sami skosztować wielu nietypowych dań. Nie wszyscy wiedzą, ale mało który kraj ma taką różnorodność dań wigilijnych. W czasie świąt wiele polskich rodzin gotuje swoje tradycyjne potrawy, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie.

Na pewno możemy zachwycać się polskimi pierogami, które mogą zawierać farsz, który występuje tylko w danym regionie. W województwie podkarpackim możemy spotkać się z pierogami, które nadziewane są kaszanką. Takiego dania nie uświadczymy raczej na Pomorzu. Polskie potrawy są wyśmienite, jeśli przyrządzane są w sposób tradycyjny z zachowaniem oryginalnej receptury. Na Śląsku bardzo popularnym daniem jest rolada, kluski oraz modra kapusta. Zupa, która pasuje do tego dania to kwaśnica albo rosół. Rosół właśnie to bardzo popularne danie, które co niedzielę gości na naszych stołach.

Lubimy też ciasta, zwłaszcza te świąteczne. Mazurek to typowy placek, który kojarzy się każdemu z wiosną oraz ze świętami. Popularne są również kremówki oraz ciastka zwane potocznie wuzetkami. Goście zza granicy bardzo cenią sobie nasze prozdrowotne kiszonki, czyli ogórki, kapustę.

Polecamy

More From Author