Dobry, domowy kebab

Estimated read time 2 min read
Kurczak i świeże warzywa
Kurczak i świeże warzywa

Jesteście zwolennikami szybkiego, ale smacznego jedzenia? Zamiast kupować je na mieście (gdzie czasem zaplecze nie wygląda tak dobrze) zróbcie je sami! Mistrzem kuchni trzeba się bowiem urodzić, jednak bez praktyki nigdy nie będziemy dobrzy. Jeśli chcecie więc zaimponować swojej drugiej połówce, a przy tym sami smacznie i z satysfakcją zjeść proponujemy wam smaczne, szybkie i przede wszystkim zdrowe danie! Chodzi o… kebab!

Choć wydawać by się mogło, że nie jest to najzdrowsze danie, możemy zrobić je w taki sposób, by było sycące, odżywcze i znacznie mniej kaloryczne niż to z budki.  to przede wszystkim odpowiednie mięso  (wcale nie tłuste!), świeże warzywa i sosy. To wszystko możemy przyrządzić w domu. A jeśli takiego kebaba zrobimy dla dwóch osób, wyjdziemy na tym również taniej.

Jak zrobić go w domu? Zapraszamy na film!


Jak więc widzimy to danie, które możemy przyrządzić bardzo szybko. A co na to dietetycy? Oni nie demonizują takich miejsc jak [dapietro.pl] restauracja włoskapod warunkiem, że serwuje się tam oryginalne posiłki a my jemy je z głową! Kebab może być zdrowy jeśli zamiast majonezowych sosów wykorzystamy jogurt naturalny a zamiast tłustego mięsa przyrządzimy lekkiego kurczaka. A w co zawinąć kebab? Możemy oczywiście podać go w bułce (choć wiadomo jakie opinie są o białym pieczywie) lub zaserwować w formie tortilli. Placek ten jest lekki i nie ma tylu pustych kalorii.

Dieta to nie tylko odchudzanie, ale nasze codzienne nawyki żywieniowe. A w dodatku może sprawić nam dużo frajdy (zobacz: Zdrowa dieta – zawsze smaczna!). Pamiętajmy też o proporcjach – kebab to przecież nie tylko mięso w sosie! Smaku nadają mu również świeże warzywa!

Polecamy

More From Author